Americké akcie oslabili tretí deň v rade. Obavy z recesie medzi investormi silnejú

Akcie na Wall Street zakončili piatkovú seansu opäť v červených číslach. Stalo sa tak tretí obchodný deň v rade, a navyše ide o druhý piatok za sebou, keď akcie na newyorskej burze vykázali týždenný prepad. Nepomohlo ani miernejšie zvýšenie úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom. Pre investorov nadobúdajú na dôležitosti správy z ekonomiky.

Hlavný index newyorskej burzy odpísal v piatok 1,11 percenta. Tak ďalšie dva významné indexy, Dow Jones Industrial Average a technologický Nasdaq, stratili takmer jedno percento.

Wall Street sa ocitol v červených číslach tretíkrát v rade a newyorská burza zakončila už druhý týždeň za sebou s týždenným poklesom.

Podľa niektorých expertov je ale si na takýto vývoj zvyknúť a počítať s ním. Pre investorov totiž je už väčšie nebezpečenstvo ekonomická recesia ako inflácia.

Okrem iného preto, že inflácia začína v Spojených štátoch zvoľna klesať, zatiaľ čo pokles hospodárskeho výkonu ešte len prichádza.

Aj preto investorov „nedojalo“ miernejšie zvýšenie úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom.

Ten v stredu oznámil rast sadzieb o pol percentuálneho bodu, čo bolo o štvrť bodu menej ako v predchádzajúcich štyroch prípadoch.

„Ako smerujeme do roku 2023, ekonomické dáta začnú oveľa viac ovplyvňovať akcie, pretože práve dáta nám odpovedia na dôležitú otázku: Ako zlý hospodársky pokles nakoniec bude,“ povedal portálu Marketwatch.com Tom Essaye, zakladateľ spoločnosti Sevens Report Research. Akciový trh začínajú ovládať fundamenty, a tie nevyzerajú dobre.

Zdroj: Mikolajczak, Reuters

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00