Čaká nás ťažší rok ako ten minuloročný, odhaduje šéfka Medzinárodného menového fondu

Pre nemalú časť globálnej ekonomiky bude rok 2023 predstavovať ťažšie obdobie, akým si prešla v uplynulom roku. Najmä kvôli tomu, že hlavné ekonomické centrá ako USA, Európska únia alebo Čína zažijú oslabenie ekonomickej aktivity. Na Nový rok to vyhlásila riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva.

„Nový rok bude ťažší ako ten, ktorý už je za nami. A prečo? Pretože tri veľké ekonomiky – USA, Európska únia a Čína – budú postupne spomaľovať,“ uviedla Georgieva v novoročnom rozhovore pre americkú stanicu CBS v programe Face the Nation.

Medzinárodný menový fond vo svojom októbrovom výhľade znížil globálny hospodársky rast práve s ohľadom na ekonomické problémy, ktorým spomínaná trojica čelí.

Teda inflácia, postupné uťahovanie menovopolitických skrutiek a v neposlednom rade dopady vojny na Ukrajine.

Čína síce opustila svoju politiku nulovej tolerancie covidu, ale súčasné explozívne šírenie nákazy na tamojšie hospodárstvo dopadne negatívne.

Georgieva tiež odhadla, že najodolnejšia zo všetkých troch spomínaných ekonomík je tá americká. “Môže sa recesii vyhnúť,” dodala šéfka MMF.

Podľa nej Spojené štáty vykazujú značnú odolnosť najmä pokiaľ ide o pracovný trh. Lenže silný pracovný trh môže pôsobiť dvojsečne.

Čím dlhšie totiž nezamestnanosť zotrvá na nízkych úrovniach, tým dlhšie a vyššie bude Federálny rezervný systém posúvať úrokové sadzby, aby stlmil infláciu.

Zdroj: Bruns, Reuters

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00