Koniec energetickej krízy? Európa bude mať po zime nadpriemerný objem plynu v zásobníkoch

Kombinácia nadpriemerne teplej zimy a naplánovaných energetických úspor najskôr štátom Európskej únie pomôžu s riešením energetickej krízy. Tohtoročná vykurovacia sezóna si totiž z európskych zásobníkov vyžiada oveľa menší objem plynu, než sa zdalo ešte na začiatku októbra minulého roka. To je mimoriadne dobrá správa predovšetkým s ohľadom na budúcu sezónu.

Pomerne teplé počasie v októbri a novembri bolo vystriedané naopak nadpriemerne chladnou prvou polovicou decembra.

Zdalo sa preto, že neočakávané úspory z jesene minulého roka budú využité v ďalších týždňoch a mesiacoch, a že sa Európska únia na jar ocitne so svojimi zásobami zemného plynu na takej úrovni, že pre ňu bude výzvou adekvátne sa pripraviť na budúcu vykurovaciu sezónu.

Lenže nadpriemerné teploty, ktoré na starom kontinente pretrvávajú už viac ako mesiac v kombinácii s naplánovanými úsporami, dávajú nádej, že stav zásobníkov zemného plynu bude na jar mimoriadne priaznivý.

Doterajší kumulatívny dopyt pozemnom plyne sa nachádza asi o pätinu pod dlhodobým priemerom. Projekcia stavu zásob na konci tohtoročnej vykurovacej sezóny počíta s 612 terawatthodinami.

Ešte na konci druhej decembrovej dekády odhad počítal so zásobami na konci zimy okolo 518 terawatthodín.

Pred začiatkom vykurovacej sezóny (teda 1. októbra 2022) projekcie hovorili o 440 terawatthodinách, ktoré mala mať Európska únia vo svojich zásobníkoch k dispozícii na jar 2023.

Súčasný vývoj sa tiež odráža na trhu so zemným plynom. Jeho cena sa na spotovom trhu v Holandsku znížila až k 52 eurám za megawatthodinu, čo je asi o 20 percent menej ako pred rokom.

Na konci augusta minulého roka sa megawatthodina plynu predávala na rovnakom trhu za 342 eur, teda za viac ako šesťnásobok súčasnej cenovej úrovne.

Európa sa tak môže opatrne radovať, že to najhoršie v oblasti energií má za sebou. Aspoň pokiaľ sa tohtoročná a zrejme aj budúca vykurovacia sezóna týka.

Zdroj: Kemp (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00