Južná Kórea sa usiluje o vstup na trh s umelou inteligenciou. Startup Rebellions uvádza na trh nový čip

Juhokórejský startup Rebellions v pondelok uvedie na trh čip pre umelú inteligenciu a bude sa usilovať o získanie vládnych zákaziek, pretože Seoul sa pokúša presadiť lokálne spoločnosti v expandujúcom odvetví umelej inteligencie.

Čip s názvom ATOM je najnovším kórejským počinom, ktorý sa snaží vyzvať svetového lídra Nvidii v oblasti hardvéru, ktorý využíva revolučnú technológiu pre umelú inteligenciu.

O umelej inteligencii sa hovorí v celom technologickom svete, pretože ChatGPT (chatbot od spoločnosti OpenAI), ktorú podporuje Microsoft, a ktorý generuje články, eseje a dokonca aj poéziu, sa podľa UBS stal za necelé dva mesiace najrýchlejšie rastúcou spotrebnou aplikáciou v histórii.

Podľa Marka Lipacisa, analytika zo spoločnosti Jefferies, má Nvidia dominantné postavenie v oblasti čipov pre umelú inteligenciu a v decembri predstavovala približne 86 % výpočtového výkonu šiestich najväčších cloudových služieb na svete.

Juhokórejská vláda chce posilniť domáci priemysel a v nasledujúcich piatich rokoch investovať viac ako 800 miliónov dolárov do výskumu a vývoja v snahe navýšiť trhový podiel kórejských čipov s umelou inteligenciou.

„Je ťažké sa vyrovnať spoločnosti Nvidia, ktorá je v oblasti univerzálnych čipov s umelou inteligenciou veľmi ďaleko,“ uviedol Kim Yang-Paeng, vedúci výskumný pracovník Kórejského inštitútu pre priemyselné hospodárstvo a obchod.“

ATOM od spoločnosti Rebellions je navrhnutý tak, aby exceloval pri prevádzke aplikácií pre chatboty poháňané umelou inteligenciou.

Pretože sa zameriava iba na špecifické úlohy, a nie na širokú paletu úkonov, spotrebováva pri týchto úlohách len asi 20 % energie čipu Nvidia A100, uviedol spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Rebellions Park Sunghyun.

A100 je najobľúbenejší čip pre úlohy súvisiace s umelou inteligenciou, ktorý je dostatočne výkonný na vytváranie modelov pre AI.

Kým krajiny ako Taiwan, Čína, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty majú rozsiahle plány na podporu svojich polovodičových firiem, juhokórejská vláda sa výnimočne sústredí na čipy s umelou inteligenciou.

Seoul tento mesiac vyhlási výberové konanie na dve dátové centrá, tzv. farmy výpočtových jednotiek, do ktorého sa budú môcť prihlásiť iba domáci výrobcovia čipov, oznámil agentúre Reuters úradník ministerstva pre vedu a informačné technológie.

Zdroj: Investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00