Strácajú akciové trhy dych? Možno im ho ešte zoberú centrálne banky, inflácia je totiž stále vysoká

Americké akcie v uplynulom týždni opäť mierne oslabili. Ide už o druhý týždeň v rade, keď hlavný index newyorskej burzy skončil v červených číslach. Na vine sú zrejme novo prichádzajúce dáta, ktoré naznačujú, že inflačná epizóda v USA neskončila, a že Federálny rezervný systém pravdepodobne pristúpi opäť k razantnejšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb.

Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 v uplynulom týždni oslabil o 0,51 percenta. Išlo o druhý týždenný pokles v rade v tomto roku.

Napriek tomu, že sa akcie na Wall Street od začiatku roka držia stále asi 6,6 percenta v pluse, môže súčasný vývoj predznamenávať obrat v trende.

Na vine je totiž najskôr niekoľko signálov, ktoré prišli z americkej ekonomiky. Januárové čísla totiž naznačujú, že inflačná epizóda v USA ešte zďaleka nemusí byť na konci.

Jednak samotná januárová inflácia bola vyššia, než sa očakávalo (medzimesačne dokonca ceny vzrástli o pol percenta), jednak americký trh práce stále prispieva k udržaniu inflačných tlakov vysoko.

Preto sa začínajú ozývať hlasy, že Fed najskôr na svojom marcovom zasadnutí opäť pristúpi k razantnejšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb, a vráti sa tak svojim spôsobom v čase do decembra minulého roka.

Vtedy totiž zvýšil sadzby o pol percentuálneho bodu, výsledok zatiaľ posledného menovopolitického zasadnutia priniesol zvýšenie len o štvrť percentuálneho bodu.

Investori teda reagujú na očakávané sprísnenie menovej politiky a svoje voľné prostriedky smerujú skôr do vládnych dlhopisov než do akcií.

Teraz sa zraky investorov budú upínať aj do Európy, presnejšie povedané k Európskej centrálnej banke, či sa tiež rozhodne vo svojom boji s vysokou infláciou pritvrdiť.

Zdroj: Henney (Fox Business)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Santa Claus Rally: Fenomén vianočného rastu na trhoch

Dátum: 6. 11. 2024

Čas: 18:00