Európska únia chce rýchlo prijať pravidlá pre banky držiace aktíva v kryptomenách

Európska únia má už len dva roky na stanovenie kapitálových pravidiel pre banky, ktoré držia kryptomenové aktíva. Podľa Európskej komisie je nutné tieto pravidlá zahrnúť do prerokúvanej únijnej legislatívy, ktorá upravuje fungovanie bankového sektora.

Bazilejský výbor pre bankovú reguláciu stanovil január 2025 ako termín pre implementáciu kapitálových požiadaviek na expozície bánk v kryptomenových aktívach ako Bitcoiny alebo stablecoiny.

“V súčasnej dobe majú banky veľmi nízke expozície kryptoaktívnych aktivít a iba obmedzené zapojenie do poskytovania služieb súvisiacich s kryptoaktívnymi,” uviedla Európska komisia v neformálnom diskusnom dokumente, na ktorý odkazuje agentúra Reuters.

Lenže banky podnikajúce na území dvadsaťsedmičky už prejavili záujem obchodovať s kryptomenovými aktívami v mene svojich klientov a poskytovať súvisiace služby.

Bazilejské štandardy sú síce súčasťou legislatívy prerokúvanej v rámci EÚ, ale tá má vstúpiť do platnosti až v budúcom roku. Tým pádom by banky museli s poskytovaním spomínaných služieb počkať až do roku 2024.

Riešením je urýchliť prijatie prejednávanej legislatívy, alebo prijať samostatné pravidlá práve pre obchodovanie s kryptomenami v mene svojich klientov.

Dôležité je najmä stanovenie kapitálových požiadaviek pre banky, ktoré majú v kryptomenových aktívach expozíciu.

Banky tak budú mať jasno v tom, aká veľká kapitálová rezerva po nich bude vyžadovaná na krytie rizík spojených práve s kryptomenami. Európska komisia preto požaduje, aby legislatíva bola prijatá čo najskôr.

Zdroj: Jones (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00