Tajné plány Applu, ktorý chce získať vedúce postavenie na trhu zdravotníckej starostlivosti

V uplynulých rokoch Apple vyvinul vlastný čip na spracovanie dát zo senzorov na sledovanie zdravotného stavu a wellness v hodinkách Apple Watch. V spolupráci s ministerstvom pre vojnových veteránov spustil funkciu zdravotných záznamov v iPhone a v hodinkách Apple Watch. Nedávno predstavil snímač srdcového tepu, ktorý dokáže detekovať životu nebezpečné výkyvy srdcového tepu.

Utajovaný projekt

Podľa oznámenia agentúry Bloomberg pracuje Apple na prísne tajnom projekte, ktorý jej uľahčí ďalší vstup do oblasti zdravotníctva.

Táto misia, ktorá bola viac ako desať rokov utajovaná, spočíva v sledovaní hladiny cukru u diabetikov bez nutnosti odoberať krv, čo je jeden z najbolestivejších aspektov prebiehajúcej liečby u pacienta.

Spoločnosť Apple vyvinula neinvazívny spôsob testovania hladiny glukózy v krvi pomocou špecializovaného kremíkového čipu určeného na použitie v procese označovanom ako optická absorpčná spektroskopia.

Podľa tejto správy Apple v poslednom čase dosiahol významné míľniky a dostal sa do fázy testovania konceptu, čo dokazuje, že táto technológia je realizovateľná.

Apple plánuje technológiu monitorovania glukózy časom integrovať do svojich hodiniek Apple Watch.

Riešenie častej sťažnosti

Jedným z najväčších problémov pre osoby trpiace cukrovkou je sledovanie hladiny cukru v krvi. Vo väčšine prípadov sa pacient musí pichnúť do prsta a pomocou kvapky krvi zistiť hladinu glukózy pomocou domácej testovacej súpravy.

Priemernému diabetikovi sa odporúča testovať hladinu cukru v krvi štyrikrát až desaťkrát denne, čo znamená veľké množstvo vpichov do prsta, ktoré sa môžu čoskoro stať bolestivým úkonom.

Niekoľko spoločností, ako napríklad DexCom a Abbott Laboratories ponúkajú riešenia pre kontinuálne monitorovanie glukózy, ktoré umožňujú merať hladinu glukózy v reálnom čase 24 hodín denne.

Tieto prístroje zahŕňajú senzor alebo vodič zavedený pod kožu, ktorý nepretržite detekuje a aktualizuje hladinu cukru v krvi a následne odosiela informácie do monitorovacieho zariadenia.

Dopyt a potenciál

Pre Apple by to mohol byť veľký biznis. Odhaduje sa, že viac ako 10 % americkej populácie, teda zhruba 34 miliónov ľudí, trpí cukrovkou.

Celosvetovo touto chorobou trpí asi 537 miliónov ľudí. Očakáva sa však, že do roku 2030 sa ich počet zvýši na 643 miliónov. Do roku 2045 by počet mal dosiahnuť až 783 miliónov.

Pokiaľ bude Apple vo svojom zámere úspešný, mohol by sa rýchlo na tomto trhu presadiť, ktorý by mal do roku 2030 dosiahnuť hodnotu vo výške 16 miliárd dolárov.

Pre akcionárov by to bol nepochybne pozitívny počin, je však potrebné ho vnímať v širšom kontexte.

Vo fiškálnom roku 2022 (ktorý skončil 24. septembra 2022) Apple dosiahol tržby vo výške 394 miliárd dolárov.

Aj keby tento technologický titán ovládol zdravotnícky segment, nový trh by bol v porovnaní s existujúcimi výnosmi len kvapkou v mori.

Zdroj: The Motley Fool

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Santa Claus Rally: Fenomén vianočného rastu na trhoch

Dátum: 6. 11. 2024

Čas: 18:00