Analytici po páde SVB: Fed v marci sadzby nezvýši, vývoj je teda v neistote

Zatiaľ čo ešte pred týždňom panovalo všeobecné presvedčenie, že Federálny rezervný systém možno v marci pritvrdí vo svojom boji proti inflácii, víkend všetko zmenil. Ďalší rast úrokových sadzieb je podľa analytikov americkej investičnej banky Goldman Sachs nepravdepodobný. Prinajmenšom v marci. Zatiaľ totiž nikto presne nevie, aký veľký problém pád Silicon Valley Bank pre americký bankový sektor môže znamenať.

Ak by v takejto situácii dochádzalo k sprísňovaniu menovej politiky podľa doterajšieho plánu, alebo dokonca k ešte razantnejšiemu rastu úrokových sadzieb, mohlo by to vyvolať reťazovú reakciu.

Pád Silicon Valley Bank totiž bezprostredne zasiahol technologické startupy v Kalifornii, môže ale časom vyjsť najavo, že americký bankový sektor má väčší problém, než sa teraz zdá.

Ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb sa preto podľa analytikov investičnej banky Goldman Sachs javí ako úplne nepravdepodobné.

Presnejšie povedané minimálne na najbližšom menovopolitickom zasadnutí Fedu, ktoré prebehne ešte tento mesiac, konkrétne 22. marca.

„Očakávame, že regulátor prijme opatrenia, ktoré bankám, ktoré čelia odlivu depozit, zaistia dostatočnú likviditu a posilnia celkovú dôveru v sektor medzi sporiteľmi,“ cituje analytikov Goldman Sachs agentúra Reuters.

Tí zároveň ponechali nezmenené očakávania ohľadom zvyšovania sadzieb v máji, júni a júli, kedy podľa nich Fed na každom z týchto zasadnutí zdvihne sadzby o 0,25 percentuálneho bodu.

Základná úroková sadzba Fedu bude podľa Goldman Sachs kulminovať v intervale 5,25 až 5,5 percenta.

Zdroj: Kalia (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00