Ropa, je dramaticky lacnejšia, skupina OPEC+ neprehodnotí plány na obmedzenie ťažby až do konca roka

Cena ropy Brent počas utorokového obchodovania rýchlo klesli. Z pádu dvoch amerických bánk sa prejavila rastúca nervozita. Barel oleja odpísal takmer štyri percentá a čierne zlato je od začiatku minulého roka najlacnejšie. Skupine krajín OPEC+ už ukázala, že zo svojho záväzku obmedziť ťažbu nepoľaví.

„Existujú ľudia, ktorí si myslia, že prehodnotíme našu dohodu. Na to ja hovorím, aby ste počkali do piatku 29. decembra 2023, a uvidíte, že súčasná dohoda bude platiť, “cituje agentúra Reuters Saudského princa Abdulazíza bin Salmana, ktorý hovoril o znížení ťažby ropy, aby si udržal svoju cenu na súčasnej úrovni.

Ropa napriek tomu zlacnela o takmer štyri percentá, a to v dôsledku nervozity vyplývajúcej z pádu amerických bánk SVB a Signature Bank.

Princ zároveň poukázal na to, že Západ by nemal brať do úvahy zavedenie cenových stropov na Saudskej rope, ako to urobil v prípade ruskej ropy.

„Ak sa zavedie cenový strop na ropu vyvážajúcu zo Saudskej Arábie, nebudeme dodávať ropu do krajín, ktoré sa k týmto stropom pripoja. Zároveň by sme neboli prekvapení, keby rovnako postupovali aj iné krajiny, na ktorých ropu by sa stropy vzťahovali, “dodal Abdulazíz.

Podľa neho bude globálny dopyt po rope rásť rýchlejšie ako globálna ťažobná kapacita, zatiaľ čo zásoby ropy sú rekordne nízke. „Preto je dôležité posilniť investície, ktoré povedú k zvýšeniu ťažobných kapacít,“ uviedol saudskoarabský princ.

Zdroj: Moaz, Makary (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00