V Argentíne je bežné mať tri zamestnania súčasne. Dôvodom je vysoká inflácia

Vzhľadom na viac ako 100-percentnú infláciu v Argentíne, ktorá znižuje zárobkovú silu a prevyšuje mzdy, našiel 67-ročný Jorge Pedro Armoa nepríjemné riešenie: žongluje s tromi povolaniami ako obrábač kovov, futbalový tréner a predajca medu na čiastočný úväzok.

Armoa, ktorý žije v malom domčeku na okraji hlavného mesta Buenos Aires, vstáva každý deň skoro na sedemdňový pracovný týždeň, aby sa vyhol chudobe, ktorou trpia takmer štyria z desiatich obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny.

“Situácia je ťažká. Platy sú veľmi nízke, všetko je veľmi drahé. Takže niekedy to nestačí,” hovorí Armoa, robotník v továrni na výrobu kovových foriem, ktorý je zároveň technickým riaditeľom miestneho futbalového tímu a financuje svoj vlastný malý podnik.

Argentínčania čelia vážnej hospodárskej kríze, pričom ročná inflácia dosahuje 102,5 % a očakáva sa jej ďalší nárast. Prísne finančné kontroly deformujú hodnotu pesa a klesajúce devízové rezervy vyvolávajú obavy z budúceho nesplácania dlhov.

Chudoba, ktorá počas pandémie vďaka vládnej podpore klesla, v druhej polovici minulého roka opäť vzrástla na 39,2 % z 36,5 % v prvej polovici roka, uviedla vo štvrtok vláda, keďže inflácia znížila kúpnu silu miezd.

“Ide o to, že rast miezd pracovníkov je nižší ako miera inflácie základného potravinového koša,” povedal Martín González Rozada, ekonóm a profesor ekonometrie na univerzite Di Tella.

Dodal, že na začiatku tohto roka bola chudoba pravdepodobne ešte vyššia ako 40 %, a upozornil, že približne polovica detí v krajine žije v zlých podmienkach.

Vládne dávky a dotácie udržiavali úroveň extrémnej chudoby na nízkej úrovni, čo však môže naraziť na problémy, keďže tamojšia vláda sa snaží prekonať fiškálny deficit a znížiť výdavky, keďže dolárov je málo a poľnohospodársky sektor zasiahlo sucho.

Takmer 46 miliónov obyvateľov Argentíny nie je schopných zaplatiť za celkový základný kôš tovarov a služieb, ktorý predstavuje 177 000 pesos mesačne (približne 849 USD).

Armoa aj so svojimi tromi platmi a platom svojej manželky, ktorá pracuje ako asistentka učiteľa, často zápasí o to, aby vystačil s peniazmi.

“Niekedy sa nám darí a niekedy samusíme uskromniť, aby sme vyžili” povedal Armoa, zatiaľ čo doma krájal cibuľu na prípravu večere.

Zdroj: Investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00