IPO Shein: Z USA do Londýna?”

Čínska spoločnosť Shein, jeden z najväčších svetových maloobchodných predajcov rýchlej módy, čelí pri pokuse o vstup na burzu v Spojených štátoch značným prekážkam. Sedem mesiacov po podaní žiadosti o IPO v USA je podľa odborníkov debut spoločnosti na americkom trhu takmer na konci. Spoločnosť Shein sa rozhodla presunúť svoju pozornosť na londýnsky trh, kde sa snaží o jednoduchšie a menej kontroverzné kótovanie.

shein mobile logo app

zdroj: shutterstock.com

Politické prekážky a obavy o bezpečnosť

Spoločnosť Shein čelila dvojitej verejnej kontrole v súvislosti s obavami o národnú bezpečnosť týkajúcimi sa jej vzťahov s Čínou, údajným prepojením na nútenú prácu a nespravodlivou konkurenčnou výhodou v dôsledku medzier v colnom práve. S rastúcim napätím medzi Pekingom a Washingtonom sa nádeje spoločnosti Shein na vstup na americký trh každým dňom zmenšujú.

Federálne a štátne orgány vyzývajú Komisiu pre cenné papiere a burzy, aby vyšetrila alebo dokonca zablokovala IPO spoločnosti Shein v USA. Podľa analytika Angela Bochanisa zo spoločnosti Renaissance Capital by spoločnosť Shein uprednostnila vstup na burzu v USA, pretože ponuka by mohla priniesť vyššie ocenenie ako burza v Spojenom kráľovstve.

IPO v Londýne: ľahšia cesta?

Shein sa preto rozhodol obrátiť svoju pozornosť na Londýn, kde sa údajne chystá požiadať o ponuku akcií v hodnote 50 miliárd libier. Podľa odborníkov by londýnska IPO mohla byť teoreticky jednoduchšia, keďže britský parlament je v súčasnosti rozpustený a londýnska burza zúfalo túži po veľkých výhrach.

Profesor financií na Floridskej univerzite Jay Ritter tvrdí, že ak bude londýnska IPO úspešná, Shein pravdepodobne nepristúpi k ponuke v USA.

Ekologické a etické kontroverzie

Spoločnosť Shein tiež čelila kritike za svoje environmentálne postupy a obvineniam z využívania nútenej a detskej práce vo svojom dodávateľskom reťazci. V roku 2021 Spojené štáty prijali zákon o prevencii nútenej práce Ujgurov, ktorý zakazuje predaj tovaru z čínskej oblasti Sin-ťiang. Hoci spoločnosť Shein nevyrába svoje výrobky priamo v tejto oblasti, využíva čínskych mikrovýrobcov, čo sťažuje sledovanie materiálov.

Spoločnosť Shein opakovane poprela obvinenia z nútenej práce a tvrdí, že v rámci spoločnosti zaviedla systém na podporu dodržiavania zákonov USA.

Využívanie medzier v colnom práve

Spoločnosť Shein sa tiež dostala pod paľbu kritiky za využívanie medzier v colnom práve USA. Spoločnosť nedováža svoje výrobky vo veľkom a namiesto toho ich dodáva na základe jednotlivých objednávok, čo ju oslobodzuje od niektorých dovozných daní v USA. Konkurenti tento postup kritizujú ako nekalú konkurenčnú výhodu.

Záver

Spoločnosť Shein napriek rýchlemu rastu a popularite vďaka nízkym cenám a rýchlej ponuke nových štýlov čelí pri pokuse o vstup na americký trh významným politickým a etickým prekážkam. Presun IPO na londýnsky trh sa zdá byť logickým krokom, ktorý by mohol spoločnosti umožniť obísť niektoré z týchto prekážok a pokračovať v medzinárodnej expanzii.

ZDROJ: CNBC.COM

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Santa Claus Rally: Fenomén vianočného rastu na trhoch

Dátum: 6. 11. 2024

Čas: 18:00