Nvidia sa počas troch dní prepadla o 13 % potom, čo sa nakrátko stala najhodnotnejšou spoločnosťou

Akcie spoločnosti Nvidia v pondelok klesli o 6,7 %, čo je už tretí deň poklesu v rade, a celkovo sa od svojho minulotýždňového maxima prepadli o 13 %.

Nvidia logo

Od minulého týždňa, keď sa Nvidia nakrátko stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete, jej akcie tri dni po sebe klesali a v súčasnosti sú o 13 % nižšie ako na svojom vrchole. Pondelkový pokles bol druhým najvýraznejším poklesom výrobcu čipov v tomto roku, keď akcie klesli o 6,7 % na 118,11 USD. Pokles ťahal nadol aj ďalších výrobcov čipov a technologické spoločnosti, ktoré boli spojené s rozmachom umelej inteligencie.

Spoločnosť Super Micro Computer, ktorá predáva servery vybavené čipmi Nvidia pre umelú inteligenciu, stratila 8,7 %, zatiaľ čo Dell, ktorý konkuruje na tomto trhu, klesol o 5,2 %.

Výrobca čipov Arm zaznamenal pokles o 5,8 %, zatiaľ čo polovodičové giganty Qualcomm a Broadcom klesli o 5,5 %, resp. 3,7 %. Mnohé z týchto spoločností patrili v posledných rokoch k najväčším víťazom, keďže investori vsadili na to, že budú hlavnými príjemcami vlny výdavkov na umelú inteligenciu.

Napriek trojdňovému poklesu sa hodnota spoločnosti Nvidia za posledný rok takmer strojnásobila. Minulý týždeň predbehla spoločnosti Apple a Microsoft a stala sa najhodnotnejšou americkou spoločnosťou s trhovou kapitalizáciou viac ako 3 bilióny USD, než o časť týchto ziskov prišla. V pondelok bola Nvidia štvrtým najväčším porazeným v indexe S&P 500. Super Micro má stále takmer 200 % rast do roku 2024.

“Nemyslím si, že párty sa skončila, ale Nvidia má za sebou poriadnu jazdu a v oblasti technológií je veľa iných miest, ktoré ponúkajú atraktívnejší pomer rizika a výnosu,” povedala Stephanie Linková zo spoločnosti Hightower v rozhovore pre CNBC a označila akcie Nvidie za “príliš populárne”.

Nvidia uviedla, že dopyt po jej grafických procesoroch (GPU) pre umelú inteligenciu je stále vysoký, keďže spoločnosti ako Microsoft, Google, Amazon, Oracle a Meta nakupujú čipy v hodnote miliárd dolárov pre svoje dátové centrá a cloudové služby.

Koncom tohto roka začne Nvidia dodávať čipy novej generácie pre umelú inteligenciu s názvom Blackwell, ktoré by podľa niektorých analytikov mohli odštartovať ďalší rastový cyklus výrobcu čipov a jeho partnerov.

Zakladateľ spoločnosti Constellation Research Ray Wang v pondelňajšej relácii Squawk Box povedal, že výkonnosť spoločnosti Nvidia “bude pokračovať nasledujúcich 18 až 24 mesiacov”. “Myslím si, že je vhodný čas na nákup.”

ZDROJ: CNBC.COM

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Santa Claus Rally: Fenomén vianočného rastu na trhoch

Dátum: 6. 11. 2024

Čas: 18:00