Dolár mierne spevnil, libra nepatrne stratila, euro zostáva v pokojnom móde

Predposledný obchodný deň tohto týždňa sa na devízových trhoch vyznačoval relatívnym pokojom. Vody trochu sčerili dáta z amerického trhu práce a naznačila, že je stále dôvod na zvyšovanie úrokových sadzieb. To nakoniec pomohlo doláru k miernemu spevneniu voči ďalším významným svetovým menám.

Americký dolár počas štvrtkového obchodovania mierne získaval voči svojim hlavným rivalom. Podporili ho aktuálne ekonomické dáta z USA, ktoré naznačujú, že sprísňovanie menovej politiky zo strany Federálneho rezervného systému by mohlo byť predĺžené.

Inflácia v USA je totiž stále vysoká a trh práce sa zatiaľ nevyznačuje nejakým uvoľnením. Pôsobí teda aj naďalej proinflačne.

Počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti totiž v minulom týždni nečakane klesol, čo značí, že americký trh práce aj celá ekonomika sú veľmi odolné voči reštriktívnym opatreniam zo strany tvorcov hospodárskej politiky.

„Február nás všetkých postavil do ofsajdu po tom, čo prichádzali týždeň, čo týždeň silné dáta z ekonomiky. To zvyšuje presvedčenie, že ešte nebrzdíme dostatočne a inflácia zostáva vysoko,“ uviedol pre agentúru Reuters Clifton Hill, portfólio manažér bostonskej spoločnosti Acadian Asset Management.

Dolár tak voči euru spevnil o 0,09 percenta, posilnil aj voči britskej libre, a to o 0,22 percenta. Na euro-dolárovom trhu tak panoval faktický pokoj.

Naproti tomu libre nepomohol ani prejav členky menovopolitického výboru Bank of England Catherine Mannovej, ktorá uviedla, že je ešte príliš skoro uvažovať o znižovaní úrokových sadzieb. Podľa nej je nutné pokračovať stále v ich zvyšovaní.

Zdroj: Matthews, Raitano (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00