Dolár sa drží na trojmesačných maximách. Pomohol príhovor guvernéra americkej centrálnej banky

Guvernér Fedu Jerome Powell vyslal jasný signál finančným trhom. Úrokové sadzby v Spojených štátoch zrejme pôjdu ešte vyššie, než sa pôvodne očakávalo, a navyše ešte o niečo rýchlejšie. Boj s infláciou nie je u konca, a tak je potrebné použiť silnejší kaliber na jej skrotenie. Americký dolár sa tak stále drží na trojmesačných maximách voči hlavným svetovým menám.

Americký dolár sa voči košu svetových mien drží na najvyšších úrovniach za posledné tri mesiace. Hlavným dôvodom je opakované vyjadrenie guvernéra Federálneho rezervného systému Jeromea Powella v smere možného pokračovania sprísňovania menovej politiky.

Zatiaľ čo doteraz trhy očakávali, že základná úroková sadzba Fedu bude kulminovať blízko hranice piatich percent a po nejakej dobe bude znižovaná, aktuálna ekonomická situácia si pravdepodobne vyžiada jej ďalšie zvyšovanie.

„Ak nám dáta napovedia, že je potrebné pokračovať v sprísňovaní, mali by sme byť pripravení zvýšiť tempo, akým úrokové sadzby zvyšujeme,“ povedal Jerome Powell počas svojho prejavu v komore amerického Kongresu.

„Powell naznačil, že marcové menovopolitické rozhodnutie bude závislé od dát. Otázkou je, či januárové ekonomické oživenie bola zmena trendu, alebo len výkyv,“ vysvetlil pre agentúru Reuters Powellove slová Thierry Wizman, globálny stratég spoločnosti Macquarie.

Z trhových pozícií však vyplýva, že existuje až 70-percentná šanca, že Fed ešte v tomto mesiaci svoje základné sadzby zvýši o pol percentuálneho bodu. Ešte pred mesiacom taká pravdepodobnosť predstavovala iba deväť percent.

Zdroj: Wee, Alves (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00