ECB a Bank of England zvýšili sadzby. Euro zmazáva straty, libra ďalej padá

Posledné dve významné centrálne banky zvýšili vo štvrtok svoje základné úrokové sadzby. Európska centrálna banka aj Bank of England pristúpili k rovnakému rastu sadzieb, a to o pol percentuálneho bodu. Zatiaľ čo euro reagovalo posilnením voči doláru, britská libra ďalej voči americkej mene oslabovala. U investorov prevládali obavy z hospodárskej recesie.

Európska centrálna banka a Bank of England uzavreli týždeň nabitý ekonomickými udalosťami, keď rozhodovali o základných úrokových sadzbách.

A rovnako ako ich náprotivok na opačnej strane Atlantiku zvýšili úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu. Zaujímavé je, že na meny oboch krajín, respektíve regiónov to malo odlišný vplyv.

Zatiaľ čo euro zmazáva straty, ktoré predtým voči americkému doláru utrpelo, britská libra sa ďalej voči doláru prepadla.

Počas štvrtkového obchodovania stratila aj viac ako jedno percento. Investori sa totiž obávajú hospodárskej recesie, ktorá britskú ekonomiku zrejme čaká.

Už zo skorších prognóz vyplývalo, že Veľká Británia bude čeliť pomerne hlbokému a dlhotrvajúcemu prepadu svojho hospodárstva.

Určitú úlohu zohral aj fakt, že vo štvrtok o úrokových sadzbách rozhodovala aj Švajčiarska národná banka, a aj ona pristúpila k zvýšeniu o pol percentuálneho bodu.

To de facto neutralizovalo efekt zvýšenia sadzieb v ECB a Bank of England, pretože sa úrokový diferenciál medzi všetkými krajinami (regiónmi) nezmenil.

Zdroj: Delevingne, Cooper, Reuters

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00