EÚ, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko vyšetrujú údajný parfémový kartel

Švajčiarsky výrobca parfémov a vonných látok Givaudan v utorok informoval, že je vyšetrovaný protimonopolnými úradmi Európskej únie a Švajčiarska. EÚ už skôr oznámila, že vykonala razie v niekoľkých firmách kvôli pochybnostiam o existencii kartelu v oblasti dodávok aromatických látok a vonných prísad.

V rovnakom sektore začala vyšetrovanie aj britská agentúra pre ochranu hospodárskej súťaže.

„Môžem potvrdiť, že sme súčasťou celoplošného vyšetrovania zo strany európskych a švajčiarskych orgánov. Spoločnosť Givaudan ako riadny občan plne spolupracuje s úradmi,“ uviedol jej hovorca.

Európska komisia v súlade so svojou obvyklou politikou neuviedla názvy spoločností, združení ani členských štátov EÚ, v ktorých došlo k raziám.

Uviedla, že tieto aromatické látky sa používajú v spotrebiteľských výrobkoch, ako sú výrobky pre domácnosť a osobnú hygienu.

„Komisia má podozrenie, že firmy a združenia pôsobiace v parfémovom priemysle mohli narušiť protimonopolné pravidlá EÚ, ktoré zakazujú kartely a reštriktívne obchodné praktiky,“ uviedol výkonný orgán EÚ vo svojom vyhlásení.

Ak sú predložené dôkazy o porušení, pravidlá protimonopolného úradu EÚ povoľujú vstup do kancelárií podnikov, kontrolu a vyhotovovanie kópií záznamov súvisiacich s podnikaním, prípadne aj výsluch zamestnancov.

Britský úrad pre ochranu hospodárskej súťaže informoval, že začal vyšetrovanie a stanovil lehotu na analýzu a preskúmanie informácií získaných od spoločností na začiatku roku 2024.

Za porušenie protimonopolných pravidiel EÚ hrozia spoločnostiam pokuty až do výšky 10 % ich celosvetového obratu.

Zdroj: Investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00