Francúzsky parlament dal veľkou väčšinou hlasov zelenú jadrovej budúcnosti

Skoro štyri pätiny francúzskych zákonodarcov sa vyslovilo za plán na obnovu jadrovej energetiky. Francúzsko chce v jeho rámci vybudovať šesť nových reaktorov, čím si chce zaistiť energetickú suverenitu a zároveň plniť záväzky smerujúce k redukcii emisií skleníkových plynov. Vláda tiež bude podporovať predlžovanie životnosti existujúcich jadrových zariadení, uviedla agentúra Reuters.

„Naším cieľom je urobiť z Francúzska bezuhlíkovou a energeticky suverénnou krajinou,“ uviedla ministerka pre energetiku Agnes Pannierová-Runacherová.

Týmito slovami odprevadila plán, na základe ktorého Francúzsko staví na pokračovanie založenia svojej energetiky na jadrových elektrárňach.

Podľa ministerky úspešné hlasovanie v parlamente znamená prvý krok na ceste za oživením jadrového priemyslu.

Plán na obnovu jadrovej energetiky, ktorý schválili takmer štyri pätiny francúzskych zákonodarcov, počíta s rekonštrukciou existujúcich reaktorov za účelom predĺženia ich životnosti, ale aj výstavbou šiestich nových reaktorov.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by sa prvý jadrový blok mohol začať stavať najneskôr v máji 2027, kedy Macronovi končí druhé funkčné obdobie.

Išlo by o prvý reaktor novej generácie EPR2, ktorý by bol súčasťou projektu šestice reaktorov v celkovej hodnote okolo 52 miliárd eur.

Francúzsko tento plán prijalo okrem iného pod vplyvom skúsenosti z minulého roka, kedy na niekoľko mesiacov muselo byť odstavených mnoho jadrových reaktorov.

Tú kvôli riadnej údržbe aj nečakaným opravám, tu kvôli nedostatku vody v riekach, ktorú elektrárne využívajú ako chladenie. Produkcia elektriny z jadra sa tak vo Francúzsku znížila na 30-ročné minimum.

Zdroj: De Clercq (Reuters)

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00