Hrozí Maďarsku zníženie úverového ratingu? Agentúra Fitch zhoršila výhľad krajiny na negatívny

Maďarsko by sa v nasledujúcich mesiacoch mohlo dočkať zníženia úverového ratingu. Vyplýva to zo zhoršeného výhľadu, ktorý krajine udelila agentúra Fitch. Maďarsku škodia nestabilné ceny energií, oslabenie zahraničného dopytu, ale aj vyššie globálne úrokové sadzby. Fitch zatiaľ rating potvrdila na úrovni BBB.

Aktuálny úverový rating Maďarska na známke BBB sa nachádza len dva stupne od špekulatívneho pásma.

Aktuálny rating znamená nižšiu strednú kvalitu dlhu. Agentúra Fitch však Maďarsku zhoršila výhľad zo stabilného na negatívny.

Ak sa hospodárska situácia Maďarska zásadne nezlepší, mohlo by počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov dôjsť aj k zhoršeniu ratingu, čím by sa krajina ocitla len stupienok od špekulatívneho pásma.

Agentúra Fitch uviedla, že Maďarsku škodia predovšetkým vyššie globálne úrokové sadzby, nestabilné ceny energií, oslabenie dopytu od dôležitých obchodných partnerov krajiny a slabiny v politike.

Agentúra dodala, že s vysokou pravdepodobnosťou očakáva oneskorenie pri vyplácaní prostriedkov z rozpočtov Európskej únie Maďarsku, ktoré Brusel pozastavil kvôli sporu o dodržiavaní pravidiel právneho štátu.

Fitch tiež poukázala na vysokú infláciu v krajine a konštatovala, že cenové stropy sa minuli účinkom. Agentúre sa tiež nepozdáva pomerne hlboký rozpočtový deficit, ktorý maďarská vláda chce tento rok znížiť na 4,3 percenta.

Úverový rating je dôležitým vodítkom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek.

Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.

Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako dôchodkové fondy.

Zdroj: Fitch

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00