Inflácia v Argentíne sa dostala na deväťmesačné minimum. Úroková sadzba zostáva na rovnakej úrovni

Mesačná miera inflácie v Argentíne sa v novembri znížila na 4,9 %, čo je najnižšia úroveň za posledných deväť mesiacov. Pre vládu tejto juhoamerickej krajiny je to pozitívna správa.

Argentínska centrálna banka v utorok udržala svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 75 % a predĺžila tak prestávku medzi neustálym zvyšovaním úrokových sadzieb. Tamojšia inflácia v októbri dosiahla 6,3 %.

Agentúra INDEC uviedla, že kĺzavá dvanásťmesačná inflácia v novembri dosiahla 92,4 %, pričom za prvých 11 mesiacov ceny vzrástli o 85,3 %. Mesačná miera inflácie však bola najnižšia do februára a to výrazne pod odhadmi analytikov.

Napriek mesačnému spomaleniu sa Argentínčania stále stretávajú s jednou z najvyšších úrovní inflácie na svete, ktorá zráža mzdy a oslabuje zárobkovú schopnosť.

Chudoba je vysoká a dosahuje takmer 40 %, pričom mnoho ľudí si musí kvôli rastúcim cenám neustále uťahovať opasky.

„Je ťažké hospodáriť s rozpočtom z jedného mesiaca na druhý,“ uviedla Natalia Jonesová pre agentúru Reuters pri nákupe zeleniny v uliciach Buenos Aires. „Nájomné sa zvyšuje každé tri mesiace namiesto obvyklých šiestich mesiacov.“

Eduardo Ortega, vedúci obchodu s potravinami uviedol, že ľudia žijúci v centre Buenos Aires obmedzujú nákupy potravín. „Návyky sa veľmi premieňajú. Predtým ľudia kupovali dve kilá, jedno kilo. Teraz už nie,” povedal. „Len za posledný rok sa toho veľa zmenilo,” ďalej dodal.

Vláda sa snaží obmedziť náklady na potraviny prostredníctvom dohôd s maloobchodníkmi o zmrazení cien. Najviac sa v novembri zvýšili ceny bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív, a to o 8,7 % v dôsledku redukcie štátnych dotácií.

„Vďaka spravodlivej cenovej politike sa predpokladalo, že sa rast indexu spotrebiteľských cien zmierni. Toto opatrenie však pôsobí iba ako náplasť a umocňuje budúce ťažkosti,“ uviedol ekonóm Santiago Casas z poradenskej spoločnosti Fundacion Libertad y Progreso.

Zdroj: investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00