Ropa zdražuje a zásoby v USA sa stenčujú

Vo štvrtok ceny ropy stúpli, pretože údaje naznačili, že sa zásoby ropy v USA redukujú rýchlejšie, než sa predpokladalo. Hoci obavy z recesie, ktoré tento týždeň spôsobili výrazné poklesy, zhoršili vyhliadky trhov s ropou.

Stále viac aktérov na trhu upozorňuje, že vysoká inflácia v USA a rastúce úrokové sadzby by mohli v roku 2023 zapríčiniť recesiu, pričom sa očakáva výrazné ochladenie hospodárskeho rastu oproti súčasným úrovniam.

To utlmilo sentiment voči rope, čím sa ceny posunuli na najnižšiu úroveň. Úľavu však trhom priniesli údaje, podľa ktorých sa zásoby v USA v uplynulom týždni znížili výraznejšie, než sa očakávalo, čo signalizuje čiastočné obmedzenie dodávok ropy v blízkej budúcnosti.

Medzitým Čína, najväčší svetový dovozca ropy, tento týždeň oznámila zmiernenie niektorých obmedzení súvisiacich s kovidom, ktoré by malo podporiť celosvetový dopyt po rope.

Krajina prehodnocuje svoju prísnu politiku nulových daňových odvodov v súvislosti s vlnou nevídaných protestov zo strany verejnosti a zhoršujúcim sa hospodárskym rastom.

Výraznejší nárast zásob benzínu a destilačných olejov zvýšil znepokojenie nad spomaľujúcim sa dopytom spotrebiteľov po pohonných hmotách, ktorý je hlavným hýbateľom spotreby ropy v USA.

Rastúce úrokové sadzby v tomto roku výrazne ovplyvnili trhy s ropou a analytici upozorňujú, že trvalý rast úverových nákladov by mohol v nadchádzajúcich mesiacoch ďalej znížiť dopyt.

Očakáva sa, že Fed na svojom záverečnom decembrovom zasadnutí počas budúceho týždňa zvýši sadzby relatívne miernejším tempom. Centrálna banka však upozornila, že sadzby v USA by mohli dosiahnuť vyššie maximum, než sa pôvodne očakávalo.

Zdroj: investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00