Saudská Arábia bude hostiť čínsko-arabský summit počas návštevy Si Ťin-pchinga, tvrdia informačné zdroje

9. decembra decembra plánuje Saudská Arábia hostiť čínsko-arabský summit za účasti čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, uviedli v stredu arabskí diplomati, ktorí sú s plánmi oboznámení.

Podľa dvoch diplomatov a jedného ďalšieho zdroja, ktorý je o návšteve priamo informovaný, má Si prísť do Rijádu 7. decembra.

A to v čase, keď sú vzťahy medzi Saudskou Arábiou a USA napäté kvôli sporu o dodávky energie a obavám z rastúceho vplyvu Číny na Blízkom východe.

Diplomati uviedli, že na čínsko-arabské stretnutie boli pozvaní vedúci predstavitelia krajín Blízkeho východu a severnej Afriky.

Saudská vládna agentúra na žiadosť o vyjadrenie k Siovej návšteve a načasovanie summitu bezprostredne neodpovedala. Čínske ministerstvo zahraničia na otázku ohľadom Siovej cesty tiež nereagovalo.

Očakáva sa, že čínska delegácia podpíše desiatky dohôd a protokolov o spolupráci s krajinami Perzského zálivu a ďalšími arabskými štátmi v oblasti energetiky, bezpečnosti a investícií, uviedli diplomati bez bližších podrobností.

Saudský minister zahraničných vecí Adel al-Džubajr začiatkom tohto mesiaca agentúre Reuters oznámil, že prioritou návštevy bude upevnenie obchodných väzieb a posilnenie regionálnej bezpečnosti.

“Miera zastúpenia závisí od jednotlivých krajín, očakáva sa, že sa zúčastní rad arabských lídrov, iní vyšlú aspoň svojich ministrov zahraničia,” povedal agentúre Reuters jeden z arabských diplomatov.

Siova cesta sa koná na pozadí napätých vzťahov medzi Washingtonom, Pekingom a Rijádom kvôli rozdielnym postojom k ľudským právam a ruskej invázii na Ukrajinu.

Navyše sa summit koná v čase, keď západné krajiny čelia rastúcej hospodárskej konkurencii zo strany Číny, ktorá podľa nich využíva svoju ekonomickú silu ako diplomatickú páku.

Arabské štáty z Perzského zálivu počas uplynulých rokov posilňovali väzby s Čínou a Ruskom, a to v čase, keď v regióne rástli pochybnosti o záväzkoch kľúčového partnera Spojených štátov voči regiónu.

Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty odolávajú tlaku zo strany USA, aby si mohli „zvoliť stranu“, pokiaľ ide o ich vzťahy s Čínou, ktorá je ich hlavným obchodným partnerom, a Ruskom, ktoré je ďalším členom aliancie producentov ropy OPEC+.

Zdroj: investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00