Šéf Svetovej banky tvrdí, že najchudobnejšie krajiny majú bilaterálny dlh vo výške 62 miliárd dolárov

Prezident Svetovej banky David Malpass vo štvrtok uviedol, že najchudobnejšie krajiny sveta teraz dlhujú oficiálnym veriteľom 62 miliárd dolárov ročne, čo je o 35 % viac ako v minulom roku, a varoval, že toto zvýšené bremeno zvyšuje riziko nesplácania dlhov.

Malpass na tlačovej konferencii organizovanej agentúrou Reuters NEXT v New Yorku uviedol, že dve tretiny tejto dlhovej záťaže teraz pripadajú na Čínu.

Zároveň oznámil niekoľko podrobností o štatistickej výročnej správe o dlhu, ktorú má veriteľ rozvojovej pôžičky predložiť budúci týždeň.

„Obávam sa chaotického procesu platobnej neschopnosti, kedy nebude existovať systém, ktorý by skutočne riešil problematiku dlhov chudobnejších krajín“, uviedol Malpass.

Malpass tiež uviedol, že je znepokojený nárastom dlhu vo vyspelých ekonomikách, ako sú Spojené štáty, pretože to odčerpáva viac kapitálu z rozvojových krajín.

Malpass oznámil, že sa zúčastní stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi medzinárodných inštitúcií a čínskych úradov, ktoré sa uskutočnia budúci týždeň v Číne.

Na ktorom sa bude diskutovať o prístupe krajiny k umorovaniu dlhov pre chudobnejšie krajiny, o politike COVID-19, o turbulenciách v sektore nehnuteľností a ďalších ekonomických aspektoch.

Zasadnutia, ktoré sa bude venovať predovšetkým riešeniu dlhov, sa zúčastní aj šéfka MMF Kristalina Georgievová.

Medzi účastníkmi budú aj predstavitelia ako Čínska rozvojová banka a čínske exportné a importné banky, dvoch hlavných bilaterálnych veriteľov krajiny.

Georgievová pre agentúru Reuters Next uviedla, že je potrebné zmeniť rámec G20 týkajúci sa reštrukturalizácie dlhu. Riešenie by malo ideálne urýchliť situáciu s dlhmi.

Zdroj: investing.com

Nadchádzajúci webinár

Aký vplyv budú mať voľby v USA na akciové trhy?
AAPL
$168.82
GOOG
$2,805.55
GOOGL
$2,797.36
AMZN
$3,297.78
MSFT
$304.06
FB
$216.65
BRK.B
$349.93
BABA
$114.99
JPM
$142.62
JNJ
$175.00

Populární příspěvky

REGISTRACE NA WEBINÁŘ

Žádný nadcházející webinář

22. 1. 2022 – 16:30

Akcie pro začátečníky

Po registraci Vám obratem zašleme e-book na Váš osobní email!

Nadchádzajúci webinár:

Elon Musk: Od vizionára k jednému z najbohatších ľudí na svete

Dátum: 2. 10. 2024

Čas: 18:00